Skulder

AC-leddet (mellom kragebeinet og skulderbladet)

AC-leddet blir ofte skadet under idrettsaktivitet, gjerne fordi man faller på skulderen.

AC-leddet (akromioklavikulærleddet) sitter i overgangen mellom kragebeinet og den øvre delen av skulderbladet.

Det finnes flere alvorlighetsgrader av skader på AC-leddet, men de fleste tilfellene behandles konservativt (uten operasjon).
Det finnes flere alvorlighetsgrader av skader på AC-leddet, men de fleste tilfellene behandles konservativt (uten operasjon).

Etter skader på AC-leddet vil det ofte bli en hevelse og smerte over leddet. En røntgenundersøkelse vil i de aller fleste tilfeller kunne bestemme hvor alvorlig skaden er, og da bruker man gjerne den uskadde siden til å sammenligne.

Behandling

Behandlingen består av å lindre smerten og holde skadestedet i ro en kort periode. Dette går ofte lettere hvis armen ligger i fatle. Deretter er det viktig at man gradvis begynner å bruke skulderen. Aktiviteten skal ikke være veldig smertefull. Noe ubehag er greit, men husk at det er en tilheling på gang. På sikt er målet er å gjenvinne kontroll over skulderbladet og øke bevegeligheten og styrken. Man kan gjenoppta idrettsaktivitet når bevegeligheten og styrken er normal, og når man ikke får vondt av å gjøre bevegelser som er typiske for den idretten man driver med. Hvis smerten ikke går bort og man har nedsatt funksjon, må enkelte opereres.

Rehabilitering

Sannsynligheten for å bli helt frisk er høy. Etter en skade i AC-leddet kan noen ende opp med en liten forhøyning mellom der skulderbladet fester seg til kragebeinet. Dette er helt normalt og som oftest uproblematisk. Det er også normalt å kjenne gnisninger eller høre «knakelyder» i leddet. Dette er som regel ikke noe problem hvis det ikke gjør vondt.

I noen tilfeller kan en skade i AC-leddet føre til leddslitasje (artrose) på sikt. Dette blir ofte behandlet med injeksjoner, og i noen tilfeller med operasjon.

Skulder