Padling

Labrumskade (SLAP-lesjon)

Labrum er en bruskkant som stabiliserer og beskytter skulderleddet. Labrumskader oppstår ofte i kastidretter og andre idretter hvor armen ofte er hevet over skulderhøyde.

Labrum er plassert der overarmen fester seg til skulderbladet. Den omkranser hodet på overarmen og gjør at dette sitter mer stabilt når skulderen beveges. Den vanligste labrumskaden kalles SLAP-lesjon, en skade som sitter i den øvre delen av bruskkanten. Dette er stedet hvor senen til biceps fester seg.

Labrumskader kan oppstå akutt, men også etter gjentatte kastebevegelser med stor kraft. En SLAP-lesjon er derfor vanlig i en idrett som håndball. Skaden er også vanlig i svømming.

Vanlige kjennetegn på en SLAP-lesjon er smerter i øvre eller bakre del av skulderen. Skulderen kan også føles ustabil, og man kan oppleve at den glipper eller «klikker».

Behandling

Første steg i behandlingen vil alltid være en rehabiliteringsperiode på minst 3–6 måneder hos en fysioterapeut. Om ikke dette gir tilfredstillende resultater, kan det være aktuelt med operasjon.

Etter en labrumoperasjon returnerer over 80 % til idrett, men kun 50–60 % av disse kommer tilbake på samme nivå som tidligere. Tallene er enda lavere for utøvere som trenger maksimal kraft og presisjon i hvert kast, som for eksempel en spydkaster. Her ser man at kun 50 % returnerer til idrett, og under 10 % av disse når sitt tidligere prestasjonsnivå.

Rehabilitering

I den første fasen etter en operasjon skal du holde skadestedet i ro frem til det er ordentlig leget. Vanligvis skjer dette i løpet av seks uker.

I rehabiliteringsperioden er det viktig å trene:

  • Bevegelighet
  • Samspillet mellom musklene
  • Evnen til å kontrollere skulderbevegeligheten
  • Styrke
  • Idrettsspesifikke øvelser

Det tar i gjennomsnitt 11–13 måneder før man kan returnerer til idrett. Alle tiltak for å gjenopprette normal styrke og kontroll bør gjennomføres før man sender utøveren tilbake til idrett.

Skulder