Albue

Målvaktalbue

Målvaktalbue er et skade som rammer tre av fire målvakter i løpet av karrieren.

Når ballen treffer målvakten i håndball forkjært, fører det til en overstrekk i albuen. Det kan gi skade på leddbånd i albueleddet. Sannsynligvis skjer dette i situasjoner hvor målvakten blir overrasket av et skudd og ikke rekker å stramme muskulaturen helt for å beskytte albuen. Også utespillere og volleyballspillere kan få tilsvarende plager etter å ha blokkert en ball med strak arm.

Symptomer og tegn

De vanligste plagene er smerter og ubehag, redusert armstyrke, nummenhet med utstråling til lillefingeren, hevelse med redusert bevegelighet og låsninger i albuen. Man kan ha smerter flere steder i håndleddet: på innsiden, utsiden og inni selve leddet.

Behandling

De fleste har stor hjelp av en systematisk styrketrening av skulderen, albuen og håndleddet. Mange har nytte av å bruke en tilpasset støtteskinne eller støttebandasje, ortose eller en teip. Se link til aktivitetsteip målvaktalbue.

Diagnostisering

Diagnosen stilles etter klinisk undersøkelse av lege eller fysioterapeut. Ved langvarige og betydelige plager bør skaden vurderes av en spesialist. Det kan være aktuelt å ta MR. I enkelte tilfeller kan det være nødvendig med en såkalt artroskopisk undersøkelse. Det vil si at man går inn i leddet via en tynn kikkert tilknyttet et kamera.

Prognose

Hvis man begynner med opptrening tidlig, er prognosene gode. Hvis man ignorerer symptomene, eller går tilbake for tidlig uten grundig opptrening, er det stor sjanse for å utvikle kroniske plager.

Albue