Turn

Førstehjelp ved akutte skader i turn

Følg rådene under for å redusere smerter, hevelse og legge grunnlaget for en god rehabilitering. Det er viktig å handle raskt.

Ankelovertråkk

Ved et overtråkk skal idrettsaktivitet avbrytes. Start PRICE-behandlingen øyeblikkelig. Legg på kompresjon så fort det lar seg gjøre, for å minimere hevelse og smerter. Unngå å belaste ankelen det første døgnet. Dra rett til legevakt/lege for vurdering og oppfølging hvis foten eller ankelen har en feilstilling.

Les mer om akuttskadebehandling av ankelskader her. 

Kneskade

Ved mistanke om kneskade skal idrettsaktiviteten avbrytes. Start PRICE-behandling øyeblikkelig. Komprimer kneleddet med is og bandasje, legg det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Dra direkte til legevakt ved mistanke om leddbånd- eller meniskskade. Ved hurtig og riktig akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner opp, er det vanskelig å stille diagnosen.

Les mer om akuttskadebehandling av kneskader her.

Hånd- og fingerskade

Hvis hånd, håndledd eller fingre er skadet, skal idrettsaktiviteten avbrytes. Start PRICE-behandling øyeblikkelig. Hvis fingeren har en feilstilling, kan det være et brudd eller et ledd som har kommet ut av stilling. Ta kontakt med legevakt med en gang.

Les mer om akuttskadebehandling av hånd her.

Skulderskade

Avbryt idrettsaktiviteten ved mistanke om skade i skulderen. Start PRICE-behandling øyeblikkelig. Les mer om akuttskadebehandling av skulderskader her.

Skulderen ut av ledd

Hvis en utøver blir hektet bakfra eller faller på utstrakt arm, kan skulderen gå ut av ledd. Dette er svært smertefullt. Helsepersonell kan få skulderen tilbake på plass. Dra øyeblikkelig til legevakt hvis det ikke er helsepersonell til stede.