Amerikansk Fotball

Førstehjelp ved akutte skader i amerikansk fotball

Følg rådene under for å redusere smerter, begrense indre blødninger og legge grunnlaget for en god rehabilitering. Det er viktig å handle raskt.

PRICE

... er et engelsk akronym som står for protection, rest, ice, compression og elevation. Dette er prinsipper som står sentralt i all behandling av akutte skader. Skadestedet skal ha beskyttelse, hvile, nedkjøling og komprimering – og det skal holdes over hjertehøyde.

Ankelovertråkk

Ved et overtråkk, start PRICE behandlingen øyeblikkelig. Sørg for å få lagt på is og kompresjon med bandasje så fort som mulig. Du bør prøve å unngå å belaste ankelen det første døgnet. Hvis foten eller ankelen har en feilstilling, skal man oppsøke lege umiddelbart for vurdering og oppfølging.

Akutt kneskade

Det kan skje at kneet får en kraftig vridning. Start PRICE-behandling straks. Det er viktig å komprimere kneleddet med is og bandasje, og sørg for å legge det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Dra rett til legevakt for undersøkelse og oppfølging hvis det er mistanke om skader av leddbånd eller menisk. Ved hurtig og rett akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner opp, er det vanskelig å stille diagnosen. Gjør derfor akuttbehandlingen så rask og god som mulig.

Skulder ut av ledd

Hvis en spiller blir hektet bakfra, eller faller på utstrakt arm, kan skulderen gå ut av ledd. Det er svært smertefullt. Hvis det er helsepersonell tilstede kan en få skulderen satt på plass. Hvis en ikke lykkes må spilleren kjøres til legevakt øyeblikkelig. 

Fingerskade

Det er ganske vanlig at en ball eller køllen treffer feil og en forstuer/skader en eller flere fingre. PRICE prinsippet gjelder også her, legg på kompresjon og is ned. Ved feilstilling av en finger kan det være et brudd eller et ledd ut av stilling. Ta kontakt med legevakt øyeblikkelig.

Amerikansk Fotball