Kne

Hva skjer når korsbåndet ryker? Hollywood-metoden gir deg svaret

I motsetning til hva mange tror, er det svært få fremre korsbåndskader som skjer som følge av taklinger, kollisjoner eller annen direkte kontakt med beinet. Faktisk skjer de fleste skadene i ”uskyldige” situasjoner som utøveren har opplevd hundrevis av ganger tidligere, uten skade.

Fremre korsbåndskade Se video

Senter for idrettsskadeforskning har tatt i bruk filmteknologi for å finne ut hva som egentlig skjer når det fremre korsbåndet ryker. Dette har lenge vært en gåte, for denne typen skader oppstår gjerne i situasjoner som ved første øyekast ikke ser særlig dramatiske ut. Det kan være øvelser som utøveren har gjort tusenvis av ganger før – uten problemer.

For å komme til bunns i dette har Senter for idrettsskadeforskning studert videobilder av skadesituasjoner. Denne informasjonen har deretter blitt lagt inn i et dataprogram som simulerer de samme bevegelsene. På denne måten kan man studere skaden og se nøyaktig hvilke bevegelser, belastninger og mekanismer som er i sving når korsbåndet ryker.

Kalvbenthet

Videoen over er fra håndball. Filmen av håndballspilleren viser at hun skader seg i det hun setter en finte i stor fart. Analysen viser at kneet var ganske strakt i skadeøyeblikket, men med en betydelig grad av «kalvbenthet», altså at kneet går innover: venstre kneet kollapser innover til en kalvbeint posisjon i det spilleren setter ned foten.

For å forebygge korsbåndsskader bør man derfor trene systematisk på å holde kneet i en «kne-over-tå»-linje, og man bør prøve å lande «mykt», det vil si uten strake ben.

Korsbåndskader i alpint versus ballidretter

Korsbåndskader i alpint skiller seg vesentlig fra ballidrettene. Alpinisten på bildet under mister kontrollen. Idet skiet tar tak i snøen, skjærer skiet og drar kneet med seg innover, en valgus-stilling. Kneet får en betydelig vridning.

 

Kne