Ankel og fot

Aktivitetsteip ankel

De aller fleste utøvere vil være i stand til å kunne trene og konkurrere få uker etter en akutt ankelskade, noen allerede i løpet av noen dager.

Se video

Hvis du har vært rask med akuttbehandlingen av din ankelskade slik at blødningen i leddet er liten, er det det stor sjanse for at du reduserer smerter og stivhet. Da vil du kunne trene etter bare noen få dager. 

Vær klar over at ankelen likevel ennå ikke er fult restituert. Ankelkontroll og balanse kan være betydelig redusert. Risikoen for en ny ankelskade er derfor stor i opptreningsperioden. Det anbefales å teipe ankelen eller bruke en ortose (støtteskinne, se bilde) for å beskytte ankelen. Når du begynner å stole på ankelen din kan du kombinere balanse- og koordinasjonsøvelser også uten teip eller skinne.

Ankelstøtte beskytter de med tidligere overtråkkskader 

Undersøkelser viser at ankeltape/ortoser har en overbevisende forebyggende effekt hos de som sliter med gjenntatte overtråkk. 

Grunnen til at ankelbeskyttere ikke er så effektive til å hjelpe utøvere uten tidligere skader kan være at de virker gjennom å stimulere ankelkontroll og styring slik at man ikke lander skjevt, og ikke primært gjennom å gi mekanisk støtte hvis først uhellet er ute.

Ankelstøtte bør brukes i hvert fall inntil et hensiktsmessig program med balansetrening er gjennomført, det vil si minst 10 uker trening. Enkelte mener at teip eller ortose bør brukes i 6-12 måneder etter en akutt ankelskade.

Nyere undersøkelser viser at bruk av teip eller ortose neppe innebærer noe prestasjonstap i forhold til spenst eller hurtighet. Utøvere må imidlertid informeres godt om viktigheten av å bruke støtte inntil full funksjon er oppnådd. 

Teip eller ortose?

Mange undersøkelser har sammenliknet teip og ortoser for å finne ut hva som er den beste måten å beskytte ankelen på. 

Selv om teip gir best støtte umiddelbart etter at den er lagt, så slakkes den fort og etter en stund gir ortosen bedre støtte. Ortoser kan også lett strammes under en kamp eller trening dersom det skulle være nødvendig. 

Andre fordeler med ortoser er at de gir mindre hudirritasjon og at de i lengden er billigere enn teip (dyrere i innkjøp, men dette spares fort inn hvis man skal tape over lengre perioder).

NB!

Teip og ortose erstatter ikke trening med balanseøvelser! Balanse- og koordinasjonsøvelser for ankelen er viktig for å stabilisere ankelleddet slik at det fungerer optimalt i idretten og beskytter ankelleddet mot gjentatte overtråkk.

Ankel og fot