Alpint

Førstehjelp ved akutte skader i alpint

I alpinbakken kan det skje alvorlige skader. Noter deg nummeret til patruljen! Følg rådene under for å redusere smerter, begrense indre blødninger og legge grunnlaget for en god rehabilitering. Det er viktig å handle raskt.

Hodeskader

Hvis du er usikker på hva du skal gjøre, ring 113/skipatruljen med en gang.

En hodeskade må alltid tas på største alvor. Hvis en utøver har pådratt seg en hodeskade er første prioritet livreddende førstehjelp; det er viktig å sjekke om utøveren er ved bevissthet (B) om luftveiene er frie og skadede puster (A), og om hjertet "slår"(C). Når ABC vurderes er det samtidig viktig å stabilisere nakken for uønskede bevegelser som kan føre til lammelser dersom det foreligger bruddskade i nakken. Når livreddende førstehjelp er under kontroll, er neste vurdering om utøveren kan flyttes fra skadestedet til mer hensiktsmessige omgivelser. Er utøveren våken og klager over nakkesmerter, eller har tegn på feilstillinger eller nevrologiske utfall som tyder på skade i ryggmargen (manglende evne til å bevege hender og føtter, nummenhet i armer og bein), er det behov for nakkestøtte og båretransport. 

Er utøveren bevisstløs, men puster, bør man anta at det foreligger en nakkeskade inntil det motsatt er bevist. Å sørge for frie luftveier har prioritet fremfor potensiell rygg- og nakkeskade. Er det tegn på en alvorlig hode- eller nakkeskade skal lege/ambulanse kontaktes for øyeblikkelig hjelp. Det er viktig at den mest erfarne på skadestedet tar ledelsen. 

Les mer om behandling av hjernerystelse her. 

Nakkeskader

Har en utøver har skadet nakken, skal du ringe 113/skipatruljen med en gang.

Hvis noen har pådratt seg en nakkeskade, er det viktig å sjekke om vedkommende er ved bevissthet, om luftveiene er frie og om vedkommende puster.

Hvis det er mistanke om alvorlig nakkeskade, er det viktig å stabilisere hodet og nakken. Du skal ikke korrigere hodestillingen til en som er ved bevissthet. Ikke flytt pasienten før en kompetent fagperson er til stede. Husk å ringe 113 for hjelp.

Sørg for å støtte hodet hvis personen er bevisstløs, men pass på så nakken ikke beveges. Hvis pasienten ikke puster, må du sørge for frie luftveier og utføre hjerte-lunge-redning. Dersom det er kaldt, er det viktig å hindre at personen blir nedkjølt. Legg derfor tøy/teppe rundt den skadde.

Ikke alle skader er alvorlige

Etter en hjernerystelse kan det oppstå smerter og stivhet i nakken. Dette kan gi plager som ligner symptomene etter hodetraumer. Eksempel på slike plager er hodesmerter, ørhet, svimmelhet, kvalme og trykk i hodet. Dette går som regel over etter noen dager, men kan ta opptil et par uker.

Hvis slike plager fra hode eller nakken vedvarer i mer enn tre uker, bør du kontakte en lege (gjerne en idrettslege) for vurdering og eventuell behandling.

PRICE

... er et engelsk akronym som står for protection, rest, ice, compression og elevation. Dette er prinsipper som står sentralt i all behandling av akutte skader. Skadestedet skal ha beskyttelse, hvile, nedkjøling og komprimering – og det skal holdes over hjertehøyde.

Kneskade

Ved mistanke om kneskade skal idrettsaktiviteten avbrytes. Start PRICE-behandling øyeblikkelig. Komprimer kneleddet med is og bandasje, legg det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Dra direkte til legevakt ved mistanke om leddbånd- eller meniskskade. Ved hurtig og riktig akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner opp, er det vanskelig å stille diagnosen.

Les mer om akuttskadebehandling av kneskader her. 

Skulder ut av ledd

Hvis en utøver blir hektet bakfra eller faller på utstrakt arm, kan skulderen gå ut av ledd. Dette er svært smertefullt. Hvis det er helsepersonell tilstede kan en få skulderen satt på plass. Hvis en ikke lykkes må vedrørende kjøres til legevakt øyeblikkelig. 

Lårhøne

Får du en kraftig trøkk mot låret, blir det smerte og hevelse. Start PRICE-behandling øyeblikkelig. For å minimalisere plagene etterpå, er det viktig at kompresjonen legges på med bøyd hofte og kne. Da vil det bli lettere å strekke og bøye benet i dagene etter skaden. OBS! Lårmuskelen skal ikke tøyes de første 2-3 døgnene.

Les mer om akuttbehandling av lårskader her.

Arm, hånd og fingerskader

PRICE prinsippet gjelder også her, legg på kompresjon og is. Ved feilstilling kan det være et brudd eller et ledd ut av stilling. Ta kontakt med legevakt øyeblikkelig.