Sykling

Førstehjelp ved akutte skader i sykling

I sykling er det heldigvis få akutte skader. Disse trenger likevel rask akuttskadebehandling. Da øker sannsynligheten for at man kommer seg raskere tilbake til treningen. Følg rådene våre under.

All akuttskadebehandling skjer etter de såkalte PRICE-prinsippene. Målet med denne behandlingen er å redusere smerter, begrense indre blødninger og legge grunnlaget for en god rehabilitering. Det er viktig å handle raskt. 

PRICE

... er et engelsk akronym som står for protection, rest, ice, compression og elevation. Dette er prinsipper som står sentralt i all behandling av akutte skader. Skadestedet skal ha beskyttelse, hvile, nedkjøling og komprimering – og det skal holdes over hjertehøyde.

Hodeskade

Hvis en syklist slår hodet i bakken ved et krasj, blir svimmel og/eller mister bevissthet et øyeblikk, dra rett til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Det kan være en hjernerystelse og det skal behandles ved legevakt/sykehus. Ved bevisstløshet, ring 113.

Kragebensbrudd

Hold skadestedet i ro. Som avlastning bør du også få bundet opp armen (i et fatle) slik at skulderen belastes så lite som mulig. Ta kontakt med medisinsk personell og få bruddet undersøkt.

Skulder ut av ledd

Hvis syklisten faller på utstrakt arm, kan skulderen gå ut av ledd. Det er svært smertefullt. Hvis det er helsepersonell til stede kan en få skulderen satt på plass. Hvis en ikke lykkes må utøveren kjøres til legevakt øyeblikkelig. 

Arm-, hånd- og fingerskade

PRICE-prinsippet gjelder også her, legg på kompresjon og is ned. Ved feilstilling kan det være et brudd eller et ledd ut av stilling. Ta kontakt med legevakt øyeblikkelig.

Akutt kneskade

Ved et fall kan det skje at kneet får en kraftig vridning. Start PRICE-behandling straks. Det er viktig å komprimere kneleddet med bandasje og is, legg det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Ved mistanke om skade av menisk eller leddbånd dra direkte til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Ved hurtig og rett akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner er det vanskelig å stille diagnosen. Gjør derfor akuttbehandlingen så god som mulig.