Surfing

Førstehjelp ved akutte skader

Følg rådene under for å redusere smerter, begrense indre blødninger og legge grunnlaget for en god rehabilitering. Det er viktig å handle raskt.

Se video

Hodeskade

Hvis en utøver slår hodet, for eksempel mot surfebrettet eller mot en stein, blir svimmel og/eller mister bevissthet et øyeblikk, dra rett til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Det kan være en hjernerystelse og det skal behandles ved legevakt/sykehus. Ved bevisstløshet ring 113.

PRICE

... er et engelsk akronym som står for protection, rest, ice, compression og elevation. Dette er prinsipper som står sentralt i all behandling av akutte skader. Skadestedet skal ha beskyttelse, hvile, nedkjøling og komprimering – og det skal holdes over hjertehøyde.

Ankelovertråkk

Ta utøveren ut av vannet med en gang og start PRICE behandlingen øyeblikkelig. En kraftig overtråkk er svært smertefull og akuttbehandlingen bør starte straks. Det gjelder å få lagt på kompresjon med bandasje og is så fort som mulig. Du bør prøve å unngå å belaste ankelen det første døgnet. Ved feilstilling i foten eller ankelen dra rett til legevakt/lege for vurdering og oppfølging.

Akutt kneskade

Ved en kraftig vridning av kneet, ta utøveren ut av vannet og start PRICE behandling straks. Det er viktig å komprimere kneleddet med bandasje og is, legg det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Ved mistanke om skade av leddbånd eller menisk dra direkte til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Ved hurtig og rett akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner er det vanskelig å stille diagnosen. Gjør derfor akuttbehandlingen så rask og god som mulig.

Muskelstrekk

PRICE prinsippet skal brukes ved en muskelstrekk og legg i tillegg en ekstra kompresjon over det mest smertefulle området. Unngå å belaste benet det første døgnet.

Surfing