Boksing

Førstehjelp ved akutte skader i boksing

Følg rådene under for å redusere smerter, hevelse og legge grunnlaget for en god rehabilitering. Det er viktig å handle raskt.

Hodeskade

Hvis du er usikker på hva du skal gjøre, ring 113 med en gang.

En hodeskade må alltid tas på største alvor. Hvis en utøver har pådratt seg en hodeskade er første prioritet livreddende førstehjelp; det er viktig å sjekke om utøveren er ved bevissthet (B) om luftveiene er frie og skadede puster (A), og om hjertet "slår"(C). Når ABC vurderes er det samtidig viktig å stabilisere nakken for uønskede bevegelser som kan føre til lammelser dersom det foreligger bruddskade i nakken. Når livreddende førstehjelp er under kontroll, er neste vurdering om utøveren kan flyttes fra skadestedet til mer hensiktsmessige omgivelser. Er utøveren våken og klager over nakkesmerter, eller har tegn på feilstillinger eller nevrologiske utfall som tyder på skade i ryggmargen (manglende evne til å bevege hender og føtter, nummenhet i armer og bein), er det behov for nakkestøtte og båretransport. 

Er utøveren bevisstløs, men puster, bør man anta at det foreligger en nakkeskade inntil det motsatt er bevist. Å sørge for frie luftveier har prioritet fremfor potensiell rygg- og nakkeskade. Er det tegn på en alvorlig hode- eller nakkeskade skal lege/ambulanse kontaktes for øyeblikkelig hjelp. Det er viktig at den mest erfarne på skadestedet tar ledelsen. 

Les mer om behandling av hjernerystelse her.

Nakkeskade

Har en utøver skadet nakken, skal du ringe 113 med en gang.

Hvis noen har pådratt seg en nakkeskade, er det viktig å sjekke om vedkommende er ved bevissthet, om luftveiene er frie og om vedkommende puster.

Hvis det er mistanke om alvorlig nakkeskade, er det viktig å stabilisere hodet og nakken. Du skal ikke korrigere hodestillingen til en som er ved bevissthet. Ikke flytt pasienten før en kompetent fagperson er til stede. Husk å ringe 113 for hjelp.

Sørg for å støtte hodet hvis personen er bevisstløs, men pass på så nakken ikke beveges. Hvis pasienten ikke puster, må du sørge for frie luftveier og utføre hjerte-lunge-redning. Dersom det er kaldt, er det viktig å hindre at personen blir nedkjølt. Legg derfor tøy/teppe rundt den skadde.

Ikke alle skader er alvorlige

Etter en hjernerystelse kan det oppstå smerter og stivhet i nakken. Dette kan gi plager som ligner symptomene etter hodetraumer. Eksempel på slike plager er hodesmerter, ørhet, svimmelhet, kvalme og trykk i hodet. Dette går som regel over etter noen dager, men kan ta opptil et par uker.

PRICE

... er et engelsk akronym som står for protection, rest, ice, compression og elevation. Dette er prinsipper som står sentralt i all behandling av akutte skader. Skadestedet skal ha beskyttelse, hvile, nedkjøling og komprimering – og det skal holdes over hjertehøyde.

Kneskade

Ved mistanke om kneskade skal idrettsaktiviteten avbrytes. Start PRICE-behandling øyeblikkelig. Komprimer kneleddet med is og bandasje, legg det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Dra direkte til legevakt ved mistanke om leddbånd- eller meniskskade. Ved hurtig og riktig akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner opp, er det vanskelig å stille diagnosen.

 Les mer om akuttskadebehandling av kneskader her. 

Skulderen ut av ledd

Hvis en utøver blir hektet bakfra eller faller på utstrakt arm, kan skulderen gå ut av ledd. Dette er svært smertefullt. Helsepersonell kan få skulderen tilbake på plass. Dra øyeblikkelig til legevakt hvis det ikke er helsepersonell til stede.

Hånd- og fingerskade

Hvis håndledd eller fingre er skadet, skal idrettsaktiviteten avbrytes. Start PRICE-behandling øyeblikkelig. Hvis fingeren har en feilstilling, kan det være et brudd eller et ledd som har kommet ut av stilling. Ta kontakt med legevakt med en gang.

Les mer om akuttskadebehandling av hånd  her.