De vanligste skadene
Så mange som 1 av 3 konkurranseutøvere pådrar seg en skade i løpet av vintersesongen, og blant fritidskjører, skjer det gjennomsnittlig 1,5 skader per 1000 skidager.
Noen ganger går det dessverre galt. Det er ikke alltid til å unngå. Det er mange faktorer som har innvirkning på hyppigheten av skader i alpint.
Uavhengig av ferdighetsnivå, alder og kjønn, oppstår over halvparten av alle skadene i beina. Akutte kneskader står for 30-40 % av skadene i alpint. Den mest hyppige og alvorlige skaden er leddbåndskader av varierende alvorlighetsgrad og en fremre korsbåndsskade. Vi vet ikke sikkert hvorfor det er så mange alvorlige kneskader i alpint, men vi kan med sikkerhet si at så lenge du står i balanse og har god kontroll på skiene, er det mindre sannsynlig for at du pådrar deg en kneskade.
Bruk hjelm
Hodeskader utgjør 10-20 % av skadene i alpint. Bruk av hjelm reduserer risikoen for hodeskader med over 60 %
Skader i overkroppen utgjør rundt 20 % av skadene i alpint. Her er skulder- og tommelskader de vanligste. Den hyppigste kalles «Skier’s thumb». Denne skaden skjer ved et direkte fall på hånden som har et grep rundt skistaven. Dette kan føre til avrevet leddbånd og brudd i leddet.
Andre typiske skader er:
- Fremre korsbåndskader
- Leddbåndskader
- Meniskskade
- Ryggsmerter
- Hjernerystelse
- Skulder ut av ledd