Løping

Plantar fascitt

Plantar fascitt er en av de vanligste årsakene til smerter under hælen og foten.

Plantar fascitt er en overbelastning av den plantare fascien, en hinne under foten som gjør en viktig jobb for å redusere støtbelastninger. På norsk kalles denne hinnen seneplaten. Over tid brytes den ned og dens støtdempende effekt blir mindre.

Risikofaktorer

Løpere er utsatt. Utøvere med plattfot eller hulfot har økt risiko for å utvikle lidelsen. Endret gangmønster og løpsteknikk grunnet økt supinasjon eller pronasjon eller begrenset bevegelighet (bøy) i ankelen øker risikoen for utvikling av tilstanden.

Det er vanlig at de med plantar facitt har stivhet i legg-, hamstring- og setemuskulatur. Det samme gjelder ubalanse i muskulaturen rundt hoften. Dette skaper økt støtbelastning i foten og kan bidra til utvikling av symptomer.

Symptomer og tegn

Det er gradvis debut av smerte. Som oftest er smerten verst på undersiden av hælen der fotbuen begynner, man kan ofte kjenne et ømt punkt der. I starten er smertene verst på morgenen, blir mindre ved aktivitet, og øker etter aktivitet. Hvis det ikke igangsettes behandling, så forverres symptomene. Etter hvert er det smerte allerede i vektbæring som blir verre med aktivitet.

Diagnose

Diagnosen stilles etter klinisk undersøkelse av fysioterapeut eller lege. Ultralyd kan bekrefte diagnosen.

Behandling

Behandling av plantar facitt innebærer både symptomlindring og opptrening. I en kort periode kan det være nødvendig å unngå den aktiviteten som forverrer symptomene. Ising kan gi effektiv smertelindring etter aktivitet. I tidlig fase er tøying av fot- og leggmuskulatur å anbefale og på kort sikt kan teiping gi smertelindring.

Den viktigste behandlingen i videre behandlingsforløp er styrkeøvelser for fot- og leggmuskulatur, øvelser for motorisk kontroll, bløtvevsbehandling og tilpasset fottøy. For noen få kan injeksjon med kortison vurderes hvis riktig behandling ikke gir effekt.

Prognose

Ved å komme i gang tidlig med behandling kan man bli helt bra igjen og returnere til tidligere aktivitetsnivå. Det er ingen god ide å ignorere symptomer, jo senere man kommer i gang med behandling jo lengre blir rehabiliteringstiden.

Ankel og fot