Kne

Fallhopptesten

Har du kontroll på kneet ditt under hopp og landing? Dette kan du undersøke ved hjelp av fallhopptesten.

Se video

Testen er viktig fordi vi vet at de fleste alvorlige kneskadene skjer under landinger og i situasjoner som krever raske retningsforandringer, som i en finte i håndball, fotball, basketball eller andre idretter.

For hvem?

Fallhopptesten bør brukes av – trenere - lærere - foreldre.

Kontroll i landingsøyeblikket er målet

Spesielt hos jenter har kneet i slike situasjoner en tendens til å falle innover i en «kalvbeint» stilling, og det er denne kneposisjonen som må unngås.

Når man gjennomfører testen, skal man stå rett foran utøveren mens hun/han hopper ned fra en middels høy krakk eller benk.

Utøveren skal hoppe ned fra benken, og deretter hoppe direkte opp i luften, så rett som mulig, som om man skal fange en ball i luften.

Unngå kalvbeint

Det skal være en rak linje fra hoften gjennom kneet til foten, det vil si en posisjon hvor kneet er over tåen.

Utøvere som ikke klarer å ha kne over tå i landingsøyeblikket, kan lettere bli utsatt for alvorlige kneskader. Disse utøvere trenger da ekstra mye trening med balanseøvelser og bevisstgjøring av kneposisjonen i ulike treningssituasjoner.

Vi må understreke at Fallhopptesten er en enkel test som kan bevisstgjøre unge utøvere på anbefalt landingsteknikk, samt bidra til innlæring av god og stabil knekontroll.

Testen egner seg derimot ikke som en screening-test, dvs som en test som plukker ut utøvere med økt risiko for en korsbåndskade.

 

Kne