Cheerleading

Førstehjelp ved akutte skader i cheerleading

Følg rådene under for å redusere smerter, begrense indre blødninger og legge grunnlaget for en god rehabilitering. Det er viktig å handle raskt.

Ankelovertråkk

Ta utøveren av banen med en gang og start PRICE behandlingen øyeblikkelig. En kraftig overtråkk er svært smertefull og akuttbehandlingen bør starte straks. Det gjelder å få lagt på kompresjon med is og bandasje så fort som mulig. Du bør prøve å unngå å belaste ankelen det første døgnet. Ved feilstilling i foten eller ankelen dra rett til legevakt/lege for vurdering og oppfølging.

Akutt kneskade

Ved en kraftig vridning av kneet, ta utøveren av banen og start PRICE-behandling straks. Det er viktig å komprimere kneleddet med is og bandasje, legg det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Ved mistanke om skade av leddbånd eller menisk, dra direkte til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Ved hurtig og rett akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner er det vanskelig å stille diagnosen. Gjør derfor akuttbehandlingen så rask og god som mulig.

Muskelstrekk

Under en rask spurt eller vending kan en få en avrivning av muskelfibre i legg eller lår. PRICE prinsippet skal brukes og legg i tillegg en ekstra kompresjon over det mest smertefulle området. Unngå å belaste benet det første døgnet.

OBS! Hvis du hører et smell og ikke klarer å gå/løpe etterpå, da kan akillessenen være skadet/revet av. Ta direkte kontakt med legevakt. Uansett, legg på kompresjon og is som vanlig.

Fingerskade

Det er ganske vanlig at ballen i en blokksituasjon treffer feil og en forstuer/skader en eller flere fingre. PRICE-prinsippet gjelder også her, legg på kompresjon og is ned. Ved feilstilling av en finger kan det være et brudd eller et ledd ut av stilling. Ta da kontakt med legevakt øyeblikkelig.

Cheerleading