Amerikansk Fotball

Visste du ...?

.... at amerikansk fotball oppstod på slutten av 1800-tallet i USA? Rugby og europeisk fotball ble spilt i uorganisert form ved universiteter på østkysten og når disse skulle spille mot hverandre ble det en miks av regler for å bli enige om ett format å spille. Slik fikk sporten navnet Amerikansk Fotball. 

Angrepsspillet

I angrepsspillet gjør man sitt ytterste for å drive ballen nedover banen, enten ved å løpe med ballen eller ved å kaste den fra en av angrepsspillerne til en annen på samme lag. I angrep er det lov å forhindre motstanderne fra å nå frem til ballbæreren ved å blokkere dem. Et lag med god teknikk og forståelse av hvordan blokkere flest mulig av forsvarerne, vil kunne skape rom for ballbæreren til å løpe, kaste eller ta i mot ballen. 

Forsvarsspillet

I forsvarsspillet handler det om å stoppe motstanderlaget fra å avansere ballen. Mens det i angrepet handler om å blokkere, handler det i forsvaret om å takle ballbæreren. Når ballbæreren skyves ut av banen, takles i bakken, eller man stjeler ballen, stopper man angrepet. Et godt forsvarslag er flinke på å takle, men også gode på å stjele ballen fra motstanderen og til å utføre rollene sine etter den valgte taktikken.

Koordinasjon og sampill mellom utøvere og trenerapparat

Amerikansk fotball blir ofte kalt for den mest komplekse lagidretten. I alle deler av spillet er det mye strategi og taktikk som ligger til grunn. Selv om det er spillerne som utfører spillene i praksis, er trenerstaben veldig involvert underveis i kampen. I motsetning til idretter hvor treneren ofte har begrenset innflytelse på spillets gang underveis i kampene, er trenerne i amerikansk fotball noen av de mest sentrale brikkene for akkurat dette.

Amerikansk Fotball