Rytmisk gymnastikk

Severs syndrom

Når unge idrettsutøvere har vondt i hælen, kan årsaken være Severs syndrom.

Severs syndrom er en belastningsskade i den såkalte vekstsonen i bakkant av hælen. Akillessenen «dras» kontinuerlig i og rundt dette området, og ved overbelastning kan det oppstå irritasjon og smerte. Den er spesielt vanlig blant unge i vekst.

Symptomer og tegn

Severs syndrom gir smerter under aktivitet, spesielt løping. Hælen er sensitiv for berøring, og kjennes øm.

Diagnose

Diagnosen stilles på bakgrunn av symptomer. En lege eller fysioterapeut med ekspertise på området kan stille en nøyaktig diagnose.

Severs syndrom har noen likhetstrekk med akillestendinopati, men sistnevnte er svært uvanlig blant ungdom. Røntgenbilder bekrefter Severs. Om tilstanden har vart lenge vil man kunne observere forandringer i hælbenet. I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig å utføre en røntgenundersøkelse. En god klinisk undersøkelse og sykdomshistorie holder.

Må tas på alvor

Severs syndrom er en tilstand som går over, men det kan ta opptil et år. Det er viktig å ta symptomene på alvor.

Behandling

Hvis symptomene blusser opp, kan det være effektivt å redusere smertene med is. Det viktigste tiltaket er likevel å justere aktivitetsnivået. Dette kan bety at man må droppe aktiviteter som fremprovoserer smerten til symptomene roer seg.

Det er likevel viktig å holde seg i fortsatt aktivitet, så utøveren må ikke tas helt ut av trening. Men treningen må tilpasses slik at man ikke gjør aktiviteter som gjør vondt, slik som løping og hopping. Dette kan med fordel gjøres i samspill med trener og fysioterapeut.

Mange opplever også at smertene blir mindre hvis man bruker en hælkappe i skoen. Dette reduserer belastningen på hælen, og er noe man gjerne kan prøve.

Rehabilitering

Severs syndrom går over, men det kan ta opptil ett år før man er symptomfri. I denne perioden er det viktig å unngå å tøye leggmuskulaturen. Når smertene er borte, er det viktig å komme i gang med styrke- og tøyningsøvelser.

Symptomene må tas på alvor, og det er ingen god idé å ignorere dem. Hvis man presser seg gjennom smerten eller «gjemmer den bort» med smertestillende medikamenter eller geleer, vil man i de aller fleste tilfeller bare forlenge rehabiliteringsfasen.

Ankel og fot