Legg

Strekk i leggmuskulaturen

Strekk i leggen er en vanlig skade i idrett, spesielt i ballsporter. Etter en slik skade er det viktig med en grundig rehabilitering for å unngå ny strekk.

Musklene gastrocnemius og soleus sitter bak i leggen. Disse er spesielt utsatt for strekk innenfor flere idretter. I ballsporter skjer det typisk når spilleren strekker seg raskt etter en ball.

Strekkskader i leggen forekommer hyppigst i det midtre delen av gastronemicus-muskelen. Den ligger overfladisk, altså «ytterst» i leggen. Denne strekkskaden kalles ofte «tennislegg». Strekkskader i den dype soleus-muskelen er også ganske vanlig.

Symptomer og tegn

Utøveren kjenner en akutt stikkende eller skjærende smerte, lokal ømhet og noen ganger et søkk i muskulaturen. Som oftest er det også hevelse og misfarging av huden. Smerte kan forårsake halting.

Diagnose

Diagnosen kan oftest stilles av legen eller fysioterapeuten etter en klinisk undersøkelse. MR eller ultralyd er ikke alltid nødvendig, men kan hjelpe til for å bekrefte diagnosen.

Behandling

I den akutte fasen er det viktig med behandling etter PRICE-prinsippet for å redusere smerte, minimere hevelse og forhindre videre skade (se egen lenke).

Smertelindring med medisiner er sjelden nødvendig, men ved store smerter kan man ta paracetamol. Man bør unngå såkalte NSAID-medisiner, som ibuprofen og diclofenac (for eksempel Ibux og Voltaren), for de kan hemme prosessen med å bli bedre. Ofte kan det være hensiktsmessig å avlaste benet med krykker, men etter 2 til 5 dager bør man begynne å delvis vektbære mer og mer. Øvelser med lett belastning bør også introduseres tidlig etter skaden. Dette fører til at arret i muskelen blir mindre, og at det nye muskelvevet blir sterkere.

Etter 7–10 dager kan man vanligvis begynne med styrkeøvelser. Dette bør gjøres i samråd med fysioterapeut. Det kan være aktuelt med passive behandlingsteknikker (for eksempel massasje), men det er likevel systematisk trening som har størst og best innvirkning på det endelige resultatet.

For utøvere som skal tilbake til idrett, vil det senere i rehabiliteringsprosessen være viktig å trene maksimal styrke og spenst. 

Prognose

Det er store variasjoner for hvor lang tid det tar å bli bra etter en strekkskade i leggen. Dette avhenger blant annet av skadens omfang. En studie innen profesjonell fotball viser at den gjennomsnittlige fraværsperioden er 13 dager. I cirka 90 % av tilfellene er spilleren tilbake i full trening i løpet av 28 dager. De mest alvorlige skadene kan ta flere måneder.

Det er høy risiko for å slå opp igjen en strekkskade i leggen, spesielt blant dem som ikke har gjennomført grundig rehabilitering. 

Legg