Basketball

Muskelskader i låret er svært vanlige idrettsskader

Lårskader kan deles inn i støtskader og strekkskader. Støtskader mot muskulaturen på for- og utsiden av låret (”lårhøner”) er vanlige i idretter med kontakt eller slag som f. eks. i fotball eller kampsportidretter. 

Muskelskader er typisk i sprintøvelser

I motsetning til hva mange kanskje tror, blir musklene ikke bare skadet ved direkte kontakt, men muskelfibrene kan også "strekkes". Strekkskader, som særlig rammer de såkalte hamstringsmusklene på baksiden av låret, er faktisk enda vanligere! Disse skjer som regel i forbindelse med maksimale spurter, og er derfor også den vanligste skaden blant sprintere.

Blant fotballspillere på elitenivå er det i dag godt dokumentert at hamstringstrekk er den vanligste skaden; om lag en fjerdedel av alle akutte skader er strekkskader av hamstrings. Hamstringstrekk kan også ta lang tid å lege. 

Og har man først fått strekk en gang, er det lett å få nye skader samme sted. Det betyr at det er flere spillere som er borte fra trening og kamper på grunn av hamstringstrekk enn f. eks. kne- og ankelskader.

Risikoen for strekkskader er mindre om man har varmet opp skikkelig før man setter i gang med spurter eller andre former for maksimale anstrengelser som f. eks. skudd. Bevegelighetstrening har imidlertid ikke vist seg å forebygge strekkskader. 

Spesifikk eksentrisk styrketrening av hamstringsmuskulatur har imidlertid vist seg å ha god effekt. Ta en titt på partnerøvelsen "Nordic Hamstrings" og last ned treningsprogrammet til høyre.

Lår og hamstrings