Vannpolo

Førstehjelp ved akutte skader i vannpolo

Følg rådene under for å redusere smerter, begrense indre blødninger og legge grunnlaget for en god rehabilitering. Det er viktig å handle raskt.

Hodeskade

Hvis en spiller slår hodet i gulvet, blir svimmel og/eller mister bevissthet et øyeblikk, dra rett til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Det kan være en hjernerystelse og det skal behandles ved legevakt/sykehus. Ved bevisstløshet ring 113.

PRICE

... er et engelsk akronym som står for protection, rest, ice, compression og elevation. Dette er prinsipper som står sentralt i all behandling av akutte skader. Skadestedet skal ha beskyttelse, hvile, nedkjøling og komprimering – og det skal holdes over hjertehøyde.

Akutt kneskade

Ved en kraftig vridning av kneet, ta utøveren av banen og start PRICE behandling straks. Det er viktig å komprimere kneleddet med bandasje og is, legg det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Ved mistanke om skade av leddbånd eller menisk dra direkte til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Ved hurtig og rett akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner er det vanskelig å stille diagnosen. Gjør derfor akuttbehandlingen så rask og god som mulig.

Lårhøne

Får du en motspillers kne i låret skaper det smerte og hevelse. For å minimalisere plagene etterpå bruk PRICE prinsippet, det er viktig at kompresjonen legges på med hofte og kne bøyd. Da vil det bli lettere å strekke og bøye benet i dagene etter skaden. OBS! Lårmuskelen skal ikke tøyes de første 2-3 døgnene.

Skulder ut av ledd

Hvis en spiller blir hektet bakfra kan skulderen gå ut av ledd. Det er svært smertefullt. Hvis det er helsepersonell til stede kan en få skulderen satt på plass. Hvis en ikke lykkes må spilleren kjøres til legevakt øyeblikkelig. 

Fingerskade

Det er ganske vanlig at en ball treffer feil og en forstuer/skader en eller flere fingre. PRICE prinsippet gjelder også her, legg på kompresjon og is ned. Ved feilstilling av en finger kan det være et brudd eller et ledd ut av stilling. Ta kontakt med legevakt øyeblikkelig.