Tennis

Førstehjelp ved akutte skader i tennis

Følg rådene under for å redusere smerter, begrense indre blødninger og legge grunnlaget for en god rehabilitering. Det er viktig å handle raskt. Under kan du lese mer om behandling av de vanligste akutte skadene i tennis.

All akuttskadebehandling skjer etter de såkalte PRICE-prinsippene. Målet med denne behandlingen er å redusere smerter, begrense indre blødninger og legge grunnlaget for en god rehabilitering.

PRICE

... er et engelsk akronym som står for protection, rest, ice, compression og elevation. Dette er prinsipper som står sentralt i all behandling av akutte skader. Skadestedet skal ha beskyttelse, hvile, nedkjøling og komprimering – og det skal holdes over hjertehøyde.

Ankelovertråkk

Ta utøveren av banen med en gang og start PRICE behandlingen øyeblikkelig. En kraftig overtråkk er svært smertefull og akuttbehandlingen bør starte straks. Det gjelder å få lagt på kompresjon med is og bandasje så fort som mulig. Du bør prøve å unngå å belaste ankelen det første døgnet. Ved feilstilling i foten eller ankelen dra rett til legevakt/lege for vurdering og oppfølging.

Akutt kneskade

Ved en kraftig vridning av kneet, ta utøveren av banen og start PRICE behandling straks. Det er viktig å komprimere kneleddet med is og bandasje, legg det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Ved mistanke om skade av leddbånd eller menisk, dra direkte til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Ved hurtig og rett akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner er det vanskelig å stille diagnosen. Gjør derfor akuttbehandlingen så rask og god som mulig.

Muskelstrekk

Under en rask spurt eller vending kan en få en avrivning av muskelfibre i legg eller lår. PRICE prinsippet skal brukes og legg i tillegg en ekstra kompresjon over det mest smertefulle området. Unngå å belaste benet det første døgnet.

OBS! Hvis du hører et smell og ikke klarer å gå/løpe etterpå, da kan akillessenen være skadet/revet av. Ta direkte kontakt med legevakt. Uansett, legg på kompresjon og is som vanlig.