De vanligste skadene i kombinert
Kombinert kombinerer skihopp med langrenn. Det betyr at utøverne trenger både tekniske ferdigheter og utholdenhet.
Kombinertutøvere er utsatt for både akutte skader og belastningsskader. De akutte skadene oppstår gjerne ved at man faller og slår seg i en landing etter hopp. Typiske akutte skader er korsbåndsskader og hjernerystelser, som kan også oppstå i hoppbakken. De er ofte svært alvorlige, og setter utøveren ut av idrett i lang tid.
Overtråkk er av de vanligste skadene i kombinert, og kan oppstå både under løping, barmarkstrening og langrennstrening. Andre typiske skader er hodeskader, skulderskader og skader i håndledd og tommel. Når man først har hatt en skade én gang, er det større risiko for å få den på nytt.
Overbelastningsskadene forekommer hovedsakelig i langrennstreningen, og gjerne utenfor konkurranseperioden – for eksempel i forbindelse med løping. Kombinert involverer også mange repeterende hoppbevegelser som kan utløse overbelastningsskader.
Kombinertutøvere er også utsatt for ryggplager. Dette er ofte sammensatte plager som kan påvirkes av mange faktorer, for eksempel treningsstatus, søvn, restitusjon, trivsel og motivasjon. I tillegg er bena og ryggen utsatt.
I overgangen mellom ski- og rulleskisesongen får kombinertutøvere dessuten en økt risiko for overbelastning i tricepsmuskelen i overarmen. Unge utøvere er spesielt utsatt for dette.
Typiske skader i kombinert:
- Fremre korsbåndsskade
- Hjernerystelse
- Ryggsmerter
- Patellofemoralt smertesyndrom
- Medialt tibialt stressyndrom
- Overtråkk
- Løperkne
- Hopperkne
- Medialt tibialt stressyndrom
- Smerter i akillessenen
- Albue- og håndleddsmerter, spesielt i rulleskisesongen