Klatring

Førstehjelp ved akutteskader i klatring

Følg rådene under for å redusere smerter, hevelse og legge grunnlaget for en god rehabilitering. Det er viktig å handle raskt.

PRICE

PRICE er viktig i akuttskadebehandlingen og står for: Protection (beskyttelse), Rest (hvile), Ice (is), Compression (kompresjon) og Elevation (elevasjon). Kompresjon og elevasjon er de viktigste tiltakene i akuttskadebehandlingen.

Fingerskade

Akutte fingerskader er ganske vanlig i klatring. En fingerskade skjer gjerne ved en kombinasjon av krimpegrepet og en plutselig vektøkning (oftest ved at en utøver mister fotfestet under klatring). PRICE prinsippet gjelder også her, legg på kompresjon og is ned. Ved feilstilling av en finger kan det være et brudd eller et ledd ut av stilling. Ta kontakt med legevakt øyeblikkelig.

Ankelskade

Ved en ankelskade, start PRICE behandlingen øyeblikkelig. Sørg for å få lagt på is og kompresjon med bandasje så fort som mulig. Du bør prøve å unngå å belaste ankelen det første døgnet. Hvis foten eller ankelen har en feilstilling, skal man oppsøke lege umiddelbart for vurdering og oppfølging.

Akutt kneskade

Det kan skje at kneet får en kraftig vridning. Start PRICE-behandling straks. Det er viktig å komprimere kneleddet med is og bandasje, og sørg for å legge det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Dra rett til legevakt for undersøkelse og oppfølging hvis det er mistanke om skader av leddbånd eller menisk. Ved hurtig og rett akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner opp, er det vanskelig å stille diagnosen. Gjør derfor akuttbehandlingen så rask og god som mulig.

Skulder ut av ledd

Hvis en utøver faller på utstrakt arm, kan skulderen gå ut av ledd. Det er svært smertefullt. Hvis det er helsepersonell tilstede kan en få skulderen satt på plass. Hvis en ikke lykkes må utøveren kjøres til legevakt øyeblikkelig. 

Muskelstrekk

Under et vanskelig flytt kan en få en avrivning av muskelfibre i lår eller lyske. Bruk PRICE prinsippet og legg ekstra kompresjon over det mest smertefulle området. Unngå å belaste benet det første døgnet.

Klatring