Badminton

Førstehjelp ved akutte skader i badminton

Badminton er er idrett med hopp og raske retningsforandringer. Da kan det skje akutte skader.

PRICE

... er et engelsk akronym som står for protection, rest, ice, compression og elevation. Dette er prinsipper som står sentralt i all behandling av akutte skader. Skadestedet skal ha beskyttelse, hvile, nedkjøling og komprimering – og det skal holdes over hjertehøyde.

Ankelovertråkk

Ved et overtråkk skal idrettsaktivitet avbrytes. Start PRICE-behandlingen øyeblikkelig. Legg på kompresjon så fort det lar seg gjøre, for å minimere hevelse og smerter. Unngå å belaste ankelen det første døgnet. Dra rett til legevakt/lege for vurdering og oppfølging hvis foten eller ankelen har en feilstilling.

Les mer om akuttskadebehandling av ankelskader her.

Kneskade

Ved en kraftig vridning av kneet, ta utøveren av banen og start PRICE behandling straks. Det er viktig å komprimere kneleddet med is og bandasje, legg det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Ved mistanke om leddbånd eller meniskskade dra direkte til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Ved hurtig og rett akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner er det vanskelig å stille diagnosen. Gjør derfor akuttbehandlingen så god som mulig.

Les mer om akuttskadebehandling av kneskader her. 

Muskelstrekk i lår/legg

Avbryt aktiviteten hvis det er mistanke om avrivning av muskelfibre i leggen eller låret. Start PRICE-behandling øyeblikkelig. Sørg for at det skadde området får ekstra kompresjon. Unngå å belaste benet det første døgnet. Obs! Hvis du hører et smell, kan akillessenen være skadet eller revet av. Ta kontakt med legevakt med en gang. Legg på kompresjon og is som vanlig.

Les mer om akuttskadebehandling av lårskader her.