Aking

Førstehjelp ved akutte skader i aking

Aking er er idrett med med høy fart der det kan det skje alvorlige skader. Følg rådene under for å redusere smerter, begrense indre blødninger og legge grunnlaget for en god rehabilitering. Det er viktig å handle raskt.

Akutt kneskade

Ved en kraftig vridning av kneet, ta spilleren av banen og start PRICE-behandling straks. Det er viktig å komprimere kneleddet med is og bandasje, legg det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Ved mistanke om leddbånd eller meniskskade dra direkte til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Ved hurtig og rett akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner er det vanskelig å stille diagnosen. Gjør derfor akuttbehandlingen så god som mulig.

Muskelstrekk

Under et utfallskritt kan en få en avrivning av muskelfibre i legg eller lår. PRICE-prinsippet skal brukes og legg i tillegg en ekstra kompresjon over det mest smertefulle området (se eksempel for leggmuskelen). Unngå å belaste benet det første døgnet.

OBS! Hvis du hører et smell og ikke klarer å gå/løpe etterpå, da kan akillessenen være skadet/revet av. Ta direkte kontakt med legevakt. Uansett, legg på kompresjon som vanlig.