Håndball

Hva skjer når korsbåndet ryker? Hollywood-metoden gir deg svaret

I motsetning til hva mange tror, er det svært få fremre korsbåndskader som skjer som følge av taklinger, kollisjoner eller annen direkte kontakt med beinet. Faktisk skjer de fleste skadene i ”uskyldige” situasjoner som utøveren har opplevd hundrevis av ganger tidligere, uten skade. 

Fremre korsbåndskade Se video

Hele 90 % av skadene skjer i kamp og i angrep og det er 30 ganger større risiko for å skade korsbåndet i kamp enn på trening. Rundt 60 % av skadene skjer i finter, oftest i såkalte brede finter der spilleren opplever at foten står igjen og kneet gir etter. 30 % skjer ved landing på ett ben etter frosk eller innhopp. 

Hollywood-metoden

Senter for idrettsskadeforskning har tatt i bruk filmteknologi for å finne ut hva som egentlig skjer når det fremre korsbåndet ryker. Dette har lenge vært en gåte, for denne typen skader oppstår gjerne i situasjoner som ved første øyekast ikke ser særlig dramatiske ut. Det kan være øvelser som utøveren har gjort tusenvis av ganger før – uten problemer.

For å komme til bunns i dette har Senter for idrettsskadeforskning studert videobilder av skadesituasjoner. Denne informasjonen har deretter blitt lagt inn i et dataprogram som simulerer de samme bevegelsene. På denne måten kan man studere skaden og se nøyaktig hvilke bevegelser, belastninger og mekanismer som er i sving når korsbåndet ryker.

Kalvbenthet

De tre skadesituasjonene i videoen over er fra basketball, håndball og alpint. Filmen av basketballspilleren viser at han skader seg i det han lander på ett ben i stor fart. Analysen viser at kneet var ganske strakt i skadeøyeblikket, men med en betydelig grad av «kalvbenthet», altså at kneet går innover.

Det samme kan sees i analysen av håndballskaden: venstre kneet kollapser innover til en kalvbeint posisjon i det spilleren setter ned foten.

For å forebygge korsbåndsskader bør man derfor trene systematisk på å holde kneet i en «kne-over-tå»-linje, og man bør prøve å lande «mykt», det vil si uten strake ben.