OBS- perioder - Vær ekstra oppmerksom!

...

Noen perioder gjør oss spesielt sårbare for å bli skadet. Disse periodene er ofte knyttet til endringer i belastning eller endringer i livet generelt. Noen eksempler kan være endrettreningsmengde i forbindelse med oppstart på idrettsskole, høyere årstrinn, ny klasse, idretts-oppstart etter ferie, tilbake etter skade, sesongstart osv. Disse periodene kan være utfordrende fordi kroppen ikke er vant til den belastningen vi utsetter den for. Når du vokser mye, er kroppen, inkludert skjelett, hode, muskler og sener, ofte mer sårbar enn før, og det betyr også at den er mer skadeutsatt. 

Det er veldig viktig å legge opp til en gradvis progresjon i treningsmengde i slike OBS- perioder, så man ikke går fra å trene lite eller ingenting til å trene veldig mye på veldig kort tid. Jo lengre perioden uten trening har vært, jo mer hensyn bør man ta. 

Det er også viktig å understreke at treningsform påvirker hvilke deler av kroppen som belastes. En som har trent mye alpint gjennom vinterhalvåret og skal gå over til å spille fotball på sommerhalvåret har også behov for gradvis progresjon av fotballtreningen selv om han/hun har trent mye også i vinterhalvåret. En som går over fra å ha gått mye på langrenn om vinteren og går over til å løpe på asfalt om sommeren vil trenge litt tid i starten på å tilpasse seg den endrede belastningen. 


Viktige OBS-perioder
og hva er lurt å tenke på
 

En vanlig feil er at det ofte legges opp til mange og harde treninger når man starter opp igjen etter ferier, eller at man går rett tilbake og er med på alle treninger etter skade/sykdom. Dette vil være en veldig rask progresjon i treningsbelastning, og kan føre til at det oppstår skader. Å legge opp til litt mindre intensive og kanskje færre økter de første ukene ved oppstart av sesongen vil føre til en mer gradvis progresjon i treningsmengde, og vil være gunstig for å unngå skader. På samme måte er det viktig at når en utøver kommer tilbake fra skade eller sykdom bør den ikke nødvendigvis være med på alt med en gang, men kanskje heller bare delta på deler av økten i starten før han/hun gradvis blir med på mer og mer. 

La oss diskutere hvordan du kan håndtere disse periodene på en god måte og hvem du bør involvere for å holde deg frisk og skadefri. 

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, Font, grafisk design

Automatisk generert beskrivelse

Typiske OBS-perioder inkluderer: 

  • Etter skadeavbrekk eller ferie: Gradvis opptrapping av treningen er viktig. 

  • Endring i treningsmengde eller type: For eksempel, fra en gang om dagen til to ganger om dagen, fra snø til asfalt, eller fra nivå 2 til nivå 1. 

  • Økt konkurransefrekvens: For eksempel, fra én kamp i uken til to kamper i uken.
     
  • Under vekstspurter: Kroppen er ekstra sårbar. 

  • Puberteten generelt: Mange fysiske og hormonelle endringer skjer. 

Figuren under viser noen typiske OBS-periode, markert som lyn-nedslagene.  

Text

Description automatically generated


Håndtering av OBS-perioder 

For å minimere risikoen for skader og sykdom i OBS-perioder, er det viktig å gjøre nødvendige justeringer: 

  • Planlegg treningen nøye:Sørg for en gradvis økning i belastning. 
  • Lytt til kroppen: Vær oppmerksom på smerter og ubehag, og ta dem på alvor. 
  • Involver støttespillere: Snakk med trenere, foreldre og eventuelt helsepersonell for å få råd og støtte. 

Hvem skal involveres? 

For å holde seg frisk og skadefri gjennom OBS-perioder, er det viktig å involvere flerenøkkelpersoner. Trenere er ofte de første man bør rådføre seg med, da de kan tilrettelegge treningen for å unngå overbelastning. Foreldre spiller også en viktig rolle ved å støtte med balanse mellom hvile og aktivitet, spesielt når det gjelder barn og unge idrettsutøvere. I tilfeller av smerte, skader eller bekymringer rundt progresjon, bør man også søke råd fra helsepersonell som fysioterapeuter eller leger som har erfaring med idrettsskader. Sammen kan disse personene hjelpe deg med å opprettholde en trygg og balansert treningsprogresjon, tilpasset dine individuelle behov. Og samtidig ivaretar du egen helse på en god måte. Det vil på sikt også gi deg mye bedre mestring og fremgang. 

Vær oppmerksom! 

Alle som driver med idrett, vil gå gjennom noen OBS-perioder. Ved å være oppmerksom og gjøre nødvendige justeringer, kan du bedre håndtere disse periodene og redusere risikoen for skader og sykdom.