Badminton

Førstehjelp ved akutte skader i badminton

Badminton er er idrett med hopp og raske retningsforandringer. Da kan det skje akutte skader.

PRICE

... er et engelsk akronym som står for protection, rest, ice, compression og elevation. Dette er prinsipper som står sentralt i all behandling av akutte skader. Skadestedet skal ha beskyttelse, hvile, nedkjøling og komprimering – og det skal holdes over hjertehøyde.

Ankelovertråkk

Ta spilleren av banen men en gang og start PRICE behandlingen øyeblikkelig. Et kraftig overtråkk er smertefullt og akuttbehandlingen bør starte straks for minimere hevelse og smerter. 

Det gjelder å få lagt på kompresjon så fort som mulig. Du bør prøve å unngå å belaste ankelen det første døgnet. Ved feilstilling i foten eller ankelen dra rett til legevakt/lege for vurdering og oppfølging.

Akutt kneskade

Ved en kraftig vridning av kneet, ta spilleren av banen og start PRICE behandling straks. Det er viktig å komprimere kneleddet med is og bandasje, legg det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Ved mistanke om leddbånd eller meniskskade dra direkte til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Ved hurtig og rett akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner er det vanskelig å stille diagnosen. Gjør derfor akuttbehandlingen så god som mulig.

Muskelstrekk

Under et utfallskritt kan en få en avrivning av muskelfibre i legg eller lår. PRICE prinsippet skal brukes og legg i tillegg en ekstra kompresjon over det mest smertefulle området (se eksempel for leggmuskelen). Unngå å belaste benet det første døgnet.

OBS! Hvis du hører et smell og ikke klarer å gå/løpe etterpå, da kan akillessenen være skadet/revet av. Ta direkte kontakt med legevakt. Uansett, legg på kompresjon som vanlig.