Bli klok av andres skader

Vi vet at mange skader kan forebygges. Her på Skadefri kan du se hvordan.

I mange år har vi på Senter for idrettsskadeforskning forsket på hva slags skader forskjellige idretter og kroppsdeler er mest utsatt for. Deretter har vi sett på hvordan disse skadene oppstår, og hva som forårsaker dem. På bakgrunn av denne kunnskapen har vi, i samarbeid med Olympiatoppen, utviklet Skadefri. Her kan du lese om de vanligste skadene i idrett, i tillegg til treningsøvelser som forebygger dem.

Forebygging er viktig også etter at man først har fått en skade, for hvis man først har pådratt seg en skade, øker risikoen betraktelig for at den kommer igjen. Og det hjelper som kjent ikke å være god hvis man er skadet.

Idrett eller kroppsdel

Det er to måter å orientere seg på nettsiden og i appen. Den ene er ved å velge idretten du driver med, den andre er ved å velge en kroppsdel du enten er plaget med eller vil forebygge skader i. Noen øvelser er velegnet til flere idretter og kroppsdeler. De dukker derfor opp flere steder på websiden og i appen.

Nivåinndeling

Øvelse gjør mester, men ingen blir mester uten riktige øvelser. Øvelsene på Skadefri.no og i Skadefri-appen er delt inn i 3 nivåer etter vanskelighetsgrad, og er presentert med variasjon for å bidra til økt prestasjon, utfordring og motivasjon over tid. Skadefri passer derfor for alle, uansett nivå. Mange av øvelsene kjenner du fra før. Andre har du kanskje aldri sett. Felles for dem alle er at de skal holde deg skadefri samtidig som de gir god trening.

Instruksjonsvideoer

For hver av idrettene og kroppsdelene vil du kunne laste ned et treningsprogram som er skreddersydd for idrettens risikoprofil, og alle øvelsene har instruksjonsvideoer og forslag til antall repetisjoner. Treningsøvelsene har sitt opphav i forskning på idrettsskader, forebygging og rehabilitering og er presentert gjennom en video og en kort tekstbeskrivelse på hvordan øvelsene skal gjennomføres mest korrekt. Øvelsene krever lite utstyr.

Du kan også laste ned treningsprogrammene som PDF-filer og dele disse med andre eller skrive dem ut. Du kan bruke Skadefri-appen hvor som helst, også uten å ha nettverkstilkobling hvis du har lastet ned treningsvideoene til mobilen din.

Bli klok av andres skader

Skadefri drives av Senter for idrettsskadeforskning, i nært samarbeid med Olympiatoppen. Skadefri-redaksjonen har variert forskningsklinisk og journalistisk bakgrunn for å utvikle digitale medier, innholdsproduksjon for websiden Skadefri.no og for mobile applikasjoner. Redaksjonen ledes av Kathrin Steffen, og drives av Line Synnøve Larsen, Merete Møller, Paal Uvaag, Kevin Nordanger Martin, Danielle Stephan, Sara Marie Granheim og Roald Bahr.