Alpint

Førstehjelp ved akutte skader i alpint

I alpinbakken kan det skje alvorlige skader. Noter deg nummeret til patruljen! Følg rådene under for å redusere smerter, begrense indre blødninger og legge grunnlaget for en god rehabilitering. Det er viktig å handle raskt.

Hodeskade

Det er viktig at trenere og støtteapparat kjenner til og kan håndtere et spekter av hodeskader, som kan være alt fra lettere hjernerystelser til fatale hjernetraumer. Hvis en utøver slår hodet i bakken, blir svimmel og/eller mister bevissthet et øyeblikk, dra rett til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Det kan være en hjernerystelse og det skal behandles ved legevakt/sykehus. Ved bevisstløshet ring skipatruljen. Hold utøveren varm.

Nakkeskader

Alvorlige, akutte nakkeskader er ikke vanlig i alpint, men kan forekomme som følge av høy fart, store krefter og fall. For å unngå forverring av skaden må utøveren flyttes på riktig måte. Ring skipatuljen. Hold utøveren varm.

PRICE

... er et engelsk akronym som står for protection, rest, ice, compression og elevation. Dette er prinsipper som står sentralt i all behandling av akutte skader. Skadestedet skal ha beskyttelse, hvile, nedkjøling og komprimering – og det skal holdes over hjertehøyde.

Akutt kneskade

Ved en kraftig vridning av kneet, skal aktiviteten avbrytes og PRICE behandling igangsettes straks. Det er viktig å komprimere kneleddet med is og bandasje, legg det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Ved mistanke om skade av leddbånd eller menisk dra direkte til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Ved hurtig og rett akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner er det vanskelig å stille diagnosen. Gjør derfor akuttbehandlingen så god som mulig.

Skulder ut av ledd

Hvis en utøver hekter inn i en port, eller faller på utstrakt arm, kan skulderen gå ut av ledd. Det er svært smertefullt. Hvis det er helsepersonell tilstede kan en få skulderen satt på plass. Hvis en ikke lykkes må vedrørende kjøres til legevakt øyeblikkelig. 

Lårhøne

Ved et fall kan en slå muskulaturen kraftig og en lårhøne blir fort smertefullt. For å minimalisere plagene bruk PRICE prinsippet, det er viktig at kompresjonen legges på med bøyd hofte og kne. Da vil det bli lettere å strekke og bøye benet i dagene etter skaden. OBS! Lårmuskelen skal ikke tøyes de første 2-3 døgnene.

Arm, hånd og fingerskader

PRICE prinsippet gjelder også her, legg på kompresjon og is. Ved feilstilling kan det være et brudd eller et ledd ut av stilling. Ta kontakt med legevakt øyeblikkelig.